Waterdruppelfotografie


 

 

 

Sinds Januari ben ik in het bezit van de miops splash waterdropkit. Een handige automaat die je druppels laat fotograferen door middel van een app op de telefoon.

Het apparaat komt met een arm en een flitskabel. De kabel voor je camera moet je er apart bij kopen.



 

 

 

 

Je opent de app op je telefoon en hij verbind automatisch met de waterdropper.

De grote van de druppels stel je in in milisecondes.

Het voorbeeld gaat uit van 2 druppels.

Druppel 1 is 25ms, Druppel 2 is 100ms met een vertraging van 75ms. Dus druppel 2 valt 75ms na druppel 1

De trigger staat op flashmode met een vertraging van 100ms.

Dus 100ms nadat de druppels vallen gaat de flits en de camera af.

Dit is slechts een beginpunt en je zal de met de vertraging van de flashmode moeten spelen. In het begin is dit best even lastig en deprimerend. Echter als je de juiste instellingen gevonden hebt is het super leuk. (Het helpt ook om instelling op te schcrijven zodat je de volgende keer een beginpunt hebt.


 

 

 

 

De opstelling volgens miops is als volgt: Je zet de splash op een statief. Je plaatst een schaal van minimaal 5 cm diep gevuld met water. Ik heb deze in een groot kunststof dienblad staan ivm het water dat over de rand van de schaal gaat. De onderkant van het tuitje van de waterdropper zet je op minimaal 26 cm hoogte van het wateroppervlak. Je zet de camera aan de ene en de flitser aande andere kant van de schaal. Je sluit de usb kabel aan voor stroom op de waterdropper.  De flitskabel op de flitser en de camerakabel op de camera. Je stelt handmatig scherp.

Je kan kiezen of je de camera aanstuurt of de flitser(s). Ik stuur de flitser aan. Je zet de camera in bulb mode. ik laat een druppel vallen en zet dan een potlood op de plek waar deze het water raakt. Hier stel je op scherp. Het diafragma mag tussen de 11 en de 20 zitten om alles scherp te krijgen. Nu vul je de druppelaar met water.

 




Je kan xanthaangom in water oplossen om de viscositeit van het water te veranderen. Een kwart theelepel op een liter water is een mooi begin. Ik kook het water (dan lost het poeder beter op) en strooi heel voorzichtig de xanthaangom in het water terwijl ik dit stevig door roer met een garde. Als het water afgekoeld is kan je ermee aan de slag. Je kan er ook voedsel kleurstof doorheen doen en/of melk.