Foto stacking


Bij foto stacking gebruik je meerdere foto's met verschillende scherpstelpunten om tot een gewenst resultaat te komen.

Ik vertel jullie in dit artikeltje hoe ik dit doe. Vanaf het moment van fotograferen tot aan het uiteindelijke resultaat.

 

Het zal jullie niet verrassen dat je hier een statief bij nodig hebt. Ook is een afstandsbediening handig. Heb je deze niet dan is een timer van 4 seconden in principe ook prima. Belangrijk is dat je geen bewegingsonscherpte krijgt.

 

Om te beginnen zoeken we een onderwerp en een compositie.

Nu is het een padenstoel, maar bij zowel macro als landschap fotografie wordt foto stacking zeer regelmatig gebruikt.

Als we de camera gepositioneerd hebben gaan we handmatig scherpstellen in de liveview modus.

Dit is handig omdat je dan goed kan inzoomen op het stuk dat je scherp wil hebben. In dit voorbeeld  stel ik eerst scherp op de grote paddenstoel en maak een foto. Daarna heb ik scherp gesteld op de kleine eronder met de druppel en weer afgedrukt. Als derde heb ik scherp gesteld op het blaadje rechts van de paddenstoelen en uiteraard wederom afgedrukt.

In deze uitleg gaan we met deze foto's aan het werk. Nu zijn het drie foto's maar het kunnen er ook meer zijn, of dit er nu 5, 10, 20 30 of 40 worden dat maakt verder niet uit. De handelingen blijven gelijk. Na de laatste foto maak ik een zwart foto. Ik maak de sluitertijd zo snel dat er een zwart plaatje overblijft.  De hier gebruikte foto's hebben een sluitertijd van 1/25 sec. Voor de  zwarte foto ga ik dan bijvoorbeeld naar 1/400 sec. Door de zwarte foto weet ik dat mijn serie beëindigd is. Dit doe ik dus na iedere serie van 1 onderwerp. Zoals jullie zullen gaan zien vergeet ik dit ook wel eens. Uiteraard net op de dag dat ik o.a. deze foto's maakte. De zwart foto werkt echter wel perfect in de nabewerking. Zoals gezegd gebruik ik deze 3 foto's nu maar het aantal is vrij onbeperkt.

 

Hier onder de drie bewuste foto's onbewerkt in raw geschoten.


Scherp op grote paddenstoel
Scherp op grote paddenstoel
Scherp op kleine paddenstoel (met druppel)
Scherp op kleine paddenstoel (met druppel)
Scherp op blad rechts
Scherp op blad rechts


Nadat ik thuis komt zet ik de foto's op de harde schijf in een map. Hierna importeer ik deze map in lightroom.

Foto 30, 31 en 32 zijn de foto's waarmee ik in dit artikel aan de slag ga.

 


Nadat de foto's in lightroom staan bewerk ik de eerste foto. Ik snij hem uit en pas de standaard instellingen aan.


Nadat ik de eerste foto bewerkt heb synchroniseer ik de volgende foto's door shift in te drukken en op de laatste foto te klikken. In de rechterkolom staat nu onderaan automatisch synchroniseren of synchroniseren. Als je hier op klikt past Lightroom alle bewerkingen van de eerste foto ook op de rest van de geselecteerde foto's toe.


Met alle foto's nog steeds geselecteerd klik je rechts in de foto. Ga naar: bewerken in en kies onderaan Openen als lagen in photoshop.


Nadat je hierop geklikt hebt opent photoshop en zet hij alle foto's in lagen. Al naar gelang het aantal foto's en de grote van de files kan dit even duren. In photoshop selecteer je alle drie de lagen aan de rechterkant. Daarna ga je naar bewerken en Lagen automatisch overvloeien


Je krijgt nu een nieuw scherm. Hier klik je op: Afbeeldingen stapelen en vink je Naadloze tinten en kleuren aan.


Nu gaat photoshop aan het werk en krijg je de uiteindelijke fotostack te zien. (Ook dit kan even duren al naar gelang het aantal foto's.)

Beide paddenstoelen en het blaadje zijn nu scherp.


Als laatste ga je naar laag en selecteer je: Één laag maken. Photoshop voegt nu de lagen samen en dan ben je klaar met de stack.

Nu ga je naar: bestand en klik op opslaan. Je uiteindelijke foto staat nu netjes als TIFF in lightroom. Let wel dat je op opslaan klikt en niet op: opslaan als!!!