HDR door bracketing.


HDR staat voot High Dynamic Reach oftewel hoog dynamisch bereik.

Onze camera ziet veel minder dan het menselijk oog. Hierdoor komt het dat bij een landschap of de lucht overbelicht wordt en uitbijt of de voorgrond zo donker wordt dat de schaduwen dichtlopen.

Om dit op te lossen hebben we HDR fotografie. Bij HDR maak je een aantal opnamen die je later over elkaar zet.

Deze opnames maak je via bracketing.

 

Bij de meeste camera's heb je een knop met de naam BKT (Bracketing) Heb je dit niet dan vind je bracketing in het menu van je camera. Als je de knop BKT indrukt (en ingedrukt houd) kan je het aantal opnamen instellen en de stops tussen deze opnamen. Het is meestal van 3 tot 9 foto's en 0,3 tot 3 stops. Het aantal opnames en stops verschilt per camera.

 

Bij bracketing heb je een statief nodig en het liefst een afstandsbediening. De timer knop kan eventueel ook.

Je zet de camera in de A stand en de ISO op 100.  Via de BKT stel je het aantal foto's en de stops in.

Ikzelf fotografeer meestal met 5 opnames en 1 stop verschil, Je krijgt dan 1 juist belichte foto, 1 die 2 stops is onderbelicht, 1 die 1 stop is onderbelicht , 1 die 1 stop is overbelicht en 1 die 2 stops is overbelicht.

(Klik op de foto's voor een groter formaat)

juist belicht

 

2 stops onderbelicht

1 stop onderbelicht

 

1 stop overbelicht

2 stops overbelichtAls je deze foto's in een bewerkingsprogramma samen voegt krijg je een HDR opname. Ikzelf gebruik lightroom en dan HDR effex pro 2 van de NIK collectie. Maar de HDR functie van lightroom zelf werkt uiteraard ook prima.

 

De HDR foto ziet er dan als volgt uit.


Deze foto wordt dan in lightroom nog bewerkt in de standaard groep.  De hooglichten schaduwen, witte tinten en de zwarte tinten. Als laatste snij ik hem bij naar 16x9 en zet ik de horizon recht.

Het uiteindelijke resultaat. De foto zoals ik hem zag en de compositie zoals ik hem wil.