Het histogram.


Het histogram is handig om je foto's snel te beoordelen op een goede belichting. Het histogram loopt van donker (links) naar licht (Rechts) door het histogram. Het LCD scherm achterop je camera laat je het histogram zien als je de foto's bekijkt. Soms moet je dit in het menu activeren. Dit verschilt per camera, dus kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van je camera.

Soms hoor je kreten als het ideale histogram. Welnu ik zeg die bestaat niet. Het histogram hangt af van de donkere en lichte partijen, de schaduwen de hooglichten en de midden tonen die wel of niet in je foto aanwezig zijn.

 

Onderbelicht - Het histogram staat op de donkere partijen omdat er bijna alleen zwart op de foto is. De piek staat strak tegen de zijlijn (links) en is dus onderbelicht.

Goed belicht - Het histogram staat vrijwel los van de zijlijnen de donkere piek is van de bomen en de lichte pieken zijn van de lucht.

Overbelicht - Hier staat het histogram straks tegen de rechter zijlijn.

 

 

 

 

Dit is een voorbeeld van een goed histogram. De donkere en lichte partijen zitten niet tegen de zijkant. er zit meer donker dan licht in de foto. Dit zie je omdat vanaf de midden tonen het histogram lager is.


 

Bij een foto van een witte achtergrond met witte meubels zal het histogram naar rechts staan. Bij een foto van een donkere achtergrond met een  donker onderwerp zal het histogram dus naar links staan. Belicht de foto in beide gevallen op een manier dat het histogram net geen pieken tegen de zijkant heeft. Een puntje net als hierboven bij de donkere kant kan uiteraard altijd.

Een histogram is eigenlijk een uitgebreid berglandschap met pieken en dalen. De nadruk kan links, in het midden of rechts liggen.

 

 

 

 

Het histogram bij deze foto van een grauwe dag met een boom en heel veel lucht. Zoals je ziet zijn de hooglichten (de lucht in deze foto) het hoogst. de linker en de rechter zijkant raken de zijkant net niet.