RAW of JPG


Wat beteken de afkortingen  RAW en JPG nu eigenlijk precies?

RAW staat letterlijk voor ruw en is geen afkorting. De RAW file is wat vroeger het negatief was en slaat de ruwe data op.

JPG (of JPEG) staat voor Joint Photographic Experts Group. Hier wordt de foto in de camera al wat bewerkt en gecomprimeerd. Ook is dit het bestandstype dat het meest gebruikt wordt om foto's op te slaan, te versturen, af te drukken of op internet te zetten, enz. enz.

 

Je kan zeggen dat RAW is wat vroeger het nagatief was en dat de JPG de ontwikkelde foto is.

 

Het voordeel van RAW is dat je foto veel meer informatie bevat dan een JPG waardoor je dus veel meer kan doen in de nabewerking .

 

Een nadeel kan zijn dat een RAW foto rond de 40MB is terwijl een JPG rond de 5MB uitkomt. Alhoewel de geheugenkaartjes steeds groter worden en allang niet meer zo duur zijn, waardoor dit nadeel wel meevalt. Dit geld ook voor de harde schijven.

 

Een RAW (negatief) moet je altijd bewerken (ontwikkelen) voordat je hem als JPG (de uiteindelijke foto) kan gebruiken.

Je kan een raw foto niet op instagram zetten of afdrukken. Hiervoor heb je een JPG nodig. Als je een foto in lightroom exporteert zal je zien dat de raw automatisch al naar JPG wordt omgezet.

 


Wanneer je in JPG fotografeert zal je camera al diverse bewerkingen toepassen. De ingestelde witbalans bijvoorbeeld wordt in de camera vastgelegd. Deze kan je in de nabewerking niet meer veranderen. Ook is het zo dat je wat in de hooglichten en de donkere partijen inlevert.


Fotograferen in RAW of JPG?

Voor de allerbeste kwalteit zeg ik RAW. Voor snelheid zeg ik JPG. Bij RAW moet je je dan uiteraard ook verdiepen in een bewerkingsprogramma omdat je anders niets kunt met de RAW foto. Het bewerken van een raw hoeft echter niet lang te duren, niet langer dan een jpg foto. Je kan alleen veel meer met een raw in de bewerking zonder kwaliteit te verliezen.

Nadat je de raw foto hebt omgezet naar jpg moet je de raw foto bewaren. Een raw naar jpg omzetten kan altijd en een jpg naar raw kan nooit!

 

Ikzelf fotografeer al in RAW vanaf ongeveer 3 maanden na aankoop van mijn eerste camera.

Ik bewerk al mijn foto's in Lightroom.

Lightroom gebruik ik o.a. voor het beheren, vergelijken, selecteren, bewerken en bewaren van mijn foto's.